2013.06.17. 21:23 vitary

Mindig legyenek koncepcióink, de soha ne legyenek prekoncepcióink

Címkék: koncepció prekoncepció piacok elektronikus tőzsde

Egyszer egy Portfóliós, elektronikus tőzsdei kereskedelemről szóló előadáson hallottam ezt a mondatot. Mindig legyenek koncepcióink, de soha ne legyenek prekoncepcióink. Az előadó azt akarta mondani, hogy mindig tudjuk, hogy mit várunk a piactól, és ennek megfelelően vegyük fel a pozícióinkat. Ugyanakkor soha ne döntsük el előre, hogy annak, ha törik, ha szakad, úgy kell lennie. Ha azt látjuk, hogy megdőlt a koncepciónk, inkább adjuk fel a pozíciót, és vágjuk a veszteséget.

Sajnos nem emlékszem már, hogy ki volt az előadó, de annyira megtetszett a kijelentés, hogy azóta sem felejtettem el, és kiterjesztettem az élet további területeire is. Azaz mindig arra törekszem, hogy tudjam, hogy mit akarok elérni, tudatosan lépjek egyről a kettőre, de soha ne féljek belátni, ha az általam előre elképzelt irány mégsem jó választás. Ennek megfelelően, ha felismerem, hogy vesztett a pozícióm, akkor inkább belátom a korábbi koncepció hibáját, ezzel a saját hibámat is, és szükség esetén gyorsan realizálom a veszteséget. A nagy kérdés már csak az, hogy hogyan tudjuk felismerni, hogy vesztett a pozíciónk... A válasz az, hogy az élet különböző területein erre külön tudományágak épülnek:)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vitary.blog.hu/api/trackback/id/tr465366265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

priszcilla · tanulmanyut.blog.hu 2013.06.18. 15:54:20

Igen, pl. úgy is észre lehet venni hogy bukik a koncepció, hogy nem látszik az út, hogy valóban haladnánk a kitűzött cél felé :). Talán ez a legegyszerűbb mód! Nem?

vitary · http://vitary.blog.hu 2013.06.18. 17:38:57

@priszcilla: Igen, talán ez az első. Ha van koncepciónk, de nem haladunk semmilyen irányba, akkor ott valami hiba lehet. Ekkor kellene górcső alá venni a helyzetet. Vagy a kitűzött cél, vagy a kigondolt koncepció hibádzik.
süti beállítások módosítása